Kynuté jahodové knedlíky
Kynuté knedlíky jsou česká klasika, na kterou by se nemělo zapomínat. Využijte sezóny jahod a zadělejte na těsto.
Těsta jsou vesměs stejná, a každá česká kuchařka má zajisté recept od maminky, babičky či jiné skvělé kuchařky.
S námi si dnes zaděláte klasické těsto, tak jak se popisuje v kuchařkách.
Jak dlouho?
- Doba přípravy: 15 minut
- Kynutí 1 hodina, vaření 8 minut
Pro kolik?
- Pro 4 osoby
Co všechno potřebuji?
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgmNkRix3JhwkY2hV7tfjcE5Y_wKu5O6Gog5k9DX4XLf9r8cgw0dZhByjeRh6pKFaLD6TcUSpa6FOFqprPJXo0cwo7A95xJihIsxJiXMAu7E0P8U0H7MEKTDzK2IzsZp_eNESrF_X7hiwFJ/s200/643462.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg09IHw3eZbgg528w7WN0-H2xgtLcrKG8oUzIB10M9TfDQ3Abf4cL7MybyByt5jPpmQIVkFWBJqAE1CCE-bCoCddfRRSBKId-0mD1YTBocc33F-R00HpanpemBF8QdywlrsCxTQlcP6_Ei8/s200/1265795594_drozdi.jpg)
500 g polohrubé mouky + na poprášení válu
20 g droždí
1 lžička krupicového cukru
250 ml vlažného mléka
1 vejce
špetka soli
300 g jahod omytých a osušených
K podávání
- 250 g tvrdého tvarohu, nastrouhaného(někdo má rád i měkký tvaroh)
- 100 g moučkového cukru
- 150 g másla
Příprava jídla
1. Mouku prosijte do mísy, udělejte důlek a do něj rozdrobte droždí,přidejte cukr a polovinu vlažného mléka. Během deseti minut by měl vzejít kvásek. Pak přidejte zbylé mléko, vejce a sůl a zpracujte na tužší nelepivé těsto.
Nechte na teplém místě hodinu kynout.
2. Těsto rozválejte na pomoučené ploše na centimetr silný plát a rádlem na pizzu z něj vykrájejte čtverce o velikosti 8 × 8 centimetrů. Do každého zabalte jednu jahodu (mě se osvědčilo jahody překrájet, protože se lépe knedlík tvaruje) a vytvarujte knedlík. Já dávám ještě lžičku cukru ke každému ovoci.
Dejte vařit velký hrnec lehce osolené vody.
3. Knedlíky vhazujte do vroucí vody. Vařte je asi osm minut, až vyplavou. Po uvaření je propíchněte vidličkou, aby vyšla pára ven a knedlíky zůstaly nadýchané.
4. Máslo dejte do malého rendlíku a na mírném plameni rozpusťte. Knedlíky narovnejte na talíř, pocukrujte, bohatě zasypte tvarohem a přelijte rozpuštěným máslem.
![]() |
foto: Marcela Borýsková Autor článku: Marcela Borýsková |
Žádné komentáře:
Okomentovat