Hančin koláč
Divíte se názvu?
Já nejsem kdovíjaká kuchařka,
nebaví mě jídla, u kterých člověk tráví „mládí“. A tak
mne samozřejmě ani nebavilo péci.
Do té doby, než jsem se vdala a
vyvdala skvělou švagrovou.
Hanka – jak jste pochopili – je
nejen skvělá kuchařka, ale vytváří neskutečná sladká díla v
podobě dortů, koláčů, košíčků. A hlavně je „česká
kuchařka“. Nehledí na trendy, ale tvoří vše podle vlastní
chuti a starých českých receptů, které nešetřily na ničem.
Já bych asi nikdy dort nevytvořila,
ale díky švagrové jsem se alespoň pustila do jednoduchých
moučníků, tak, jak ona mi připravila recepty.
A tak proto „Hančin koláč“.
Recept je velmi jednoduchý, ničeho se
nebojte, protože se nestalo, že by se mi někdy nepovedl.
A čas strávený jeho přípravou je
velmi krátký.
Co potřebujeme na těsto na jeden
plech:
3 vejce
½ Hery
1 sklenička moučkového cukru
/1 sklenička – 2 dcl/
To vše rozšlehat dohromady.
Pak přidat:
1 skleničku hrubé mouky
1 a ½ skleničky polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
1 vanilkový cukr
trochu mléka
To vše smícháme dohromady a
vytvoříme hustší těsto, tak jak vidíte na obrázku.
Co potřebujeme pod ovoce:
2 – 3 měkké tvarohy
podle chuti cukr /je lepší víc –
ovoce nebývá moc sladké/
1 žloutek
trochu mléka
Smícháme dohromady a hezky vymícháme.
Ovoce může být jakékoliv, já jsem
použila asi 8 meruněk a dvacet rozkrájených jahod.
Do vymaštěného a vymazaného plechu
těsto rozetřeme.
Na těsto rozetřeme rozmíchaný
tvaroh a na to poklademe ovoce. Pokud je ovoce kyselejší je dobré
ještě navrch posypat cukrem.
Čas pečení je individuální, podle
trouby, ale zhruba 45 minut v horkovzdušné troubě.
Zkoušela jsem i koláč bez tvarohu a
i tak chutná báječně.
Dobrou chuť a příště bude recept
na „Hančinu skvělou bublaninu“.
foto: Marcela Borýsková autor článku: Marcela Borýsková |
Žádné komentáře:
Okomentovat