čtvrtek 12. července 2012

Jó třešně zrály a Hančina bublanina

Jó, třešně zrály, zrovna třešně zráály, sladký třešně zrály,a jak to bylo dál… Kdo by neznal legendární song od Waldemara Matušky. Je zábavné, kolik písniček má člověk uložených v hlavě...


Sladké třešně, nakyslé višně a delikatesní jahody patří v těchto dnech mezi oblíbené druhy ovoce. Nejen proto, že jsou  snadno dostupné, ale kromě jedinečné chuti a nepřeberných možností využití jsou i velkým zdrojem vitamínů.
Pak mne ještě napadá legendární hláška z filmu Jáchyme, hoď ho do stroje -  "Kolik třešní, tolik višní"...
Slovní hříčka, která má své opodstatnění i v životě - prostě kolik problémů, tolik řešení.


Ale zpět k tomuto sladkému červenému potěšení.


Existuje snad někdo, kdo by třešně nemiloval?. Máme s nimi spojené své lásky, svoje první pády se stromů, svoje tajné výlety na lup k sousedům.
Proto jsou to tak magické plody. Doslova magické. Podívejte se, co všechno obsahují. S nadsázkou by se dalo říci, že třešeň je abecedou krásy.
Dužina je tvořena více než 80 procenty vody, ovocnými cukry a je bohatým zdrojem minerálů a vitamínů. Tmavší druhy obsahují hořčík,  železo, jód, zinek a vápník, z vitamínů pak A, betakaroten, P, B, C a E. 
 Kromě toho je vhodným dietním pokrmem, díky vysokému obsahu jódu mají příznivý vliv na problémy se štítnou žlázou a pomáhají od bolesti páteře. Navíc čistí krev, játra a ledviny a pomohou i pacientům s cukrovkou.


 Využití třešní je obrovské.  Na sladko, na slano, pikantně, zkrátka tak, aby chutnalo všem. Léty osvědčená je doslova nesmrtelná bublanina, jemný a nadýchaný moučník, který je pro sezonní ovoce jako stvořený. A tak jsem opět využila mého receptáře a použila další Hančin recept.


Hančina bublanina



Ingredience (na jeden plech s vyššími postranicemi)

400 gr hrubé mouky
300 gr másla
300 gr moučkového cukru
7 vajec
mléko
prášek do pečiva
vanilkový cukr
Doba přípravy - 1 1/2 hodiny i s vypeckováním a pečením

Příprava

Vypeckujte třešně - to je nejhorší část přípravy tohoto moučníku :-)


1. Máslo utřete  s cukrem a žloutky do světlé hmoty. Pak přimíchejte vlažné mléko a polovinu  mouky.

2. Z bílků a špetky soli ušlehejte tuhý sníh. 

Zbytek mouky smíchejte s kypřicím práškem a přidejte k těstu. Nakonec opatrně vmíchejte sníh z bílků.

3. Plech s vyšším okrajem, zapékací misku či dortovou formu vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. Vlijte polovinu těsta a hustě poklaďte  vypeckovanými třešněmi. 

4. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C zhruba 45 minut nebo dokud těsto ulpívá na špejli. Před podáváním pocukrujte.
autor článku: Marcela Borýsková

Žádné komentáře:

Okomentovat