![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjg0QXahggjkgAAbwSYxhyphenhyphenwFlj-ZzAIWWj-SwlPfUaF_wBUOYm5PL8kiVA9WprQNf2Qea8PWJXDQZDNwaVVy1JQNh2PNyZEfdutpTfCKFUhtFIOJibOl1kjemAmYQscFHu5kwEQEGxIrkU/s320/UVOD.jpg)
Počeštělá verze maďarské "Töltött paprika".
Je to pracnější jídlo a potrvá zhruba 21/5 hodiny i s přípravou a upečením.
Nějak mi za ta léta vaření připadla tahle varianta s pečením paprik jednodušší, než je vařit v hrnci a proto jsem jí začala takhle připravovat.
Plněné papriky se nejčastěji vaří koncem léta a na podzim, kdy jsou papriky relativně levné, je jich dostatek a je možné si vybrat vhodné druhy. Nejlepší jsou (alespoň podle mého názoru) slovenské papriky se středně silnou stěnou, rovnoměrné a střední velikosti. Pokud nechcete ale jídlo pálivé, dávejte pozor už při nakupování, abyste nekoupili papriky pálivé.
Vyplatí se udělat více porcí omáčky i paprik a část jídla uložit do mrazničky pro pozdější použití.
13 paprik
necelé kilo mletého masa
1 cibule
sůl
pepř
mletá sladká paprika
(1 vajíčko)
hrneček uvařené rýže
Na omáčku /asi 4 litry/:
2 cibule
3 lžíce sádla (tuku)
3 lžíce hladké mouky
sůl
1 lžička cukru krupice
1 lžička skořice
5 kuliček nového koření
4 bobkové listy 2 kuličky celého pepře
2 - 3 krabice 500gr rajčatového pyré
Příprava omáčky:
Oloupeme si cibuli a pokrájíme ji na kostičky. V kastrolu si rozpálíme 3 lžíce tuku (olej, sádlo) a cibuli na něm lehce osmahneme. Přidáme hladkou mouku a vytvoříme cibulovou jíšku. K ní přimícháme rajčatový protlak a koření. Za stálého míchání ředíme postupně vodou, až vznikne omáčka požadované hustoty. Necháme ji asi 10 minut povařit, vyjmeme z ní bobkový list a rozmixujeme jí, aby byla hladká.
Naplněné papriky naskládáme do pekáčku a zalijeme rajskou omáčkou. Vložíme zhruba na hodinu do trouby na 150 stupňů. Když se papriky připečou na povrchu, vůbec to neškodí. Můžeme je i během pečení obrátit, ale je to docela složité a v tomhle vedru na sebe ještě nechat sálat troubu také není nic moc.
Podáváme s těstovinami, rýží nebo houskovým knedlíkem.
Žádné komentáře:
Okomentovat