středa 11. července 2012

Plněné papriky s rajskou omáčkou


Počeštělá verze maďarské "Töltött paprika".
Je to pracnější jídlo a potrvá zhruba 21/5 hodiny i s přípravou a upečením.
Nějak mi za ta léta vaření připadla tahle varianta s pečením paprik jednodušší, než je vařit v hrnci a proto jsem jí začala takhle připravovat.
Plněné papriky se nejčastěji vaří koncem léta a na podzim, kdy jsou papriky relativně levné, je jich dostatek a je možné si vybrat vhodné druhy. Nejlepší jsou (alespoň podle mého názoru) slovenské papriky se středně silnou stěnou, rovnoměrné a střední velikosti. Pokud nechcete ale jídlo pálivé, dávejte pozor už při nakupování, abyste nekoupili papriky pálivé. 
Vyplatí se udělat více porcí omáčky i paprik a část jídla uložit do mrazničky pro pozdější použití.  



                        Ingredience


                        Na papriky: 
13 paprik 
necelé kilo mletého masa 
1 cibule 
sůl 
pepř 
mletá sladká paprika 
(1 vajíčko) 
hrneček uvařené rýže






Na omáčku /asi 4 litry/: 
2 cibule 
3 lžíce sádla (tuku) 
3 lžíce hladké mouky 
sůl 
1 lžička cukru krupice 
1 lžička skořice


5 kuliček nového koření
4 bobkové listy 
2 kuličky celého pepře 

2 - 3 krabice 500gr rajčatového pyré 
Příprava:

 Z paprik opatrně odstraníme stopku a semeník - paprika musí zůstat vcelku, aby se dala plnit nádivkou. Stopkou pak přiklopíme naplněné papriky. Očištěné papriky samozřejmě omyjeme a necháme okapat. Na přípravu náplně můžeme použít prakticky jakékoliv mleté maso (lze nahradit i sójovým masem), osolit a okořenit jej (stačí pepř a paprika, ale lze také použít koření na mletá masa), přidat vajíčko a promíchat. Nastavit náplň lze například přimícháním vařené rýže. Někdo zase přidává kostičky uzeného masa. Na pánvi si osmahneme cibulku, na ní vložíme maso a opečeme. Na konec přidáme rýži, smícháme a odstavíme z plotny. Necháme trochu vychladnout a hotovou nádivkou naplníme papriky (pomáháme si lžičkou, kterou náplň stlačujeme).

Příprava omáčky: 
Oloupeme si cibuli a pokrájíme ji na kostičky. V kastrolu si rozpálíme 3 lžíce tuku (olej, sádlo) a cibuli na něm lehce osmahneme. Přidáme hladkou mouku a vytvoříme cibulovou jíšku. K ní přimícháme rajčatový protlak a koření. Za stálého míchání ředíme postupně vodou, až vznikne omáčka požadované hustoty. Necháme ji asi 10 minut povařit, vyjmeme z ní bobkový list a rozmixujeme jí, aby byla hladká. 

Naplněné papriky naskládáme do pekáčku a zalijeme rajskou omáčkou. Vložíme zhruba na hodinu do trouby na 150 stupňů. Když se papriky připečou na povrchu, vůbec to neškodí. Můžeme je i během pečení obrátit, ale je to docela složité a v tomhle vedru na sebe ještě nechat sálat troubu také není nic moc.
Podáváme s těstovinami, rýží nebo houskovým knedlíkem.

autor článku: Marcela Borýsková

Žádné komentáře:

Okomentovat