úterý 26. června 2012

Květákové placičky


Květákové placičky 

Na okně seděla kočka, byl horký letní den, na okně seděla kočka a koukala se ven, byl horký letní den a kdekdo chodil bos, na okně seděla kočka, venku zpíval kos. Byl horký letní den a celý svět se smál a mně veselý sen se pod jabloní zdál, a celý svět se smál, vidím to jjako dnes, na okně seděla kočkaa venku štěkal pes...

Nevím proč, ale celý den mi jde hlavou tahle písnička Suchého a Šlitra.. a nutí mne k úsměvu a k přemýšlení, co vlastně v takovém horkém dni uvařit.







Napadla mne jedna česká klasika – květákové placičky. 
Jsou jednoduché na přípravu a také v takovém letním dni se dají považovat za lehké jídlo. K tomu připravím zeleninový salát a večeře bude za hodinku hotová. 
Co potřebuji pro 4 osoby: 
1 květák 
3 vejce
trochu mouky 
sůl pepř olej na smažení 
Na zeleninový salát: 
1 salátovou okurku 
3 rajčata 
1 papriku 
1 cibuli 
sůl, pepř, olivový olej, ocet a moučk.cukr na zálivku 
Příprava: 






Květák rozdělíme na růžičky a dáme vařit do osolené vody s jednou lžící octa. Proč ocet? Květák je při vaření cítit až o dvě patra níže a ocet onen zápach docela dobře eliminuje. Mezi tím si dáme vařit brambory na přílohu. Květák vaříme hodně do měkka. Pak slijeme, necháme trochu vychladnout, rozmačkáme vidličkou a přidáme tři vejce. Všechno smícháme a postupně přidáváme hladkou mouku, až vytvoříme těstíčko. Když si nejste jisti, zda bude placička držet pohromadě, není nic jednoduššího, než jí dát do rozpáleného oleje a počkat až se usmaží. Když nedrží, stačí přidat trochu mouky. Můžeme těstíčko také rozšlehat mixérem v případě, že nemáte rádi větší kousky v placičkách. 
Lžící vkládáme těsto na pánev a smažíme po obou stranách asi 4 minuty. Doba smažení se odvíjí od druhu sporáku. 














Zeleninu na salát nakrájíme, smícháme se soli, pepřem a asi třemi lžícemi olivového oleje. Připravíme si v hrnečku zálivku z vody, lžíce octa/podle chuti/ a cukru a tím salát zalejeme a promícháme. Když si koupíte balkánský sýr, nakrájíte na kostičky, budete mít rázem z obyčejného salátu salát šopský. 





foto: Marcela Borýsková
autor článku: Marcela Borýsková
 Dobrou chuť i v horkých letních dnech... 

Žádné komentáře:

Okomentovat